www.tordera.cat
Notes de Premsa

       Representa un increment del 9% respecte al 2015.

L a La Fundació lliura a l’Ajuntament 20 bons d’ajuda per a persones amb pocs recursos econòmics.        

La  La reutilització contribueix a protegir el medi ambient: la roba recollida evita l’emissió de 115 tones de CO2 a l’atmosfera.

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper, ha lliurat a l’Ajuntament de Tordera 20 bons d’ajuda que permetran adquirir roba de segona mà a persones necessitades. Els vals lliurats, per valor de 30 euros cadascun, es poden bescanviar a qualsevol de les 16 botigues d’Humana a Barcelona. Aquesta iniciativa permet que el Consistori canalitzi l’ajuda cap a famílies amb necessitats de vestimenta bàsica.

 

Humana ha recollit 36.446 kg de tèxtil usat a Tordera al 2016. Aquesta xifra representa un augment del 9,03 % respecte l’any anterior (33.429 kg). La Fundació hi té instal·lats 11 contenidors ubicats en llocs de fàcil accés. Els ciutadans hi dipositen la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen i als quals se’ls hi pot donar una segona vida. És un servei gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus sòlids urbans.

 

El responsable d’Humana a Catalunya, Jose Arrancudiaga, destaca que cada cop més hi ha “una major consciència mediambiental per part de la ciutadania així com un clar interès per promoure-hi un model d’economia circular que perllongui la vida del tèxtil. A més, els ciutadans aposten per donar-li una segona vida a la seva roba usada gràcies en bona part a l’esforç que ajuntaments, empreses i entitats com la nostra fan per dotar-li d’una finalitat social”.

 

D’altra banda, Tordera acull des de fa dos anys un projecte d’agricultura social urbana anomenat “3C Conreem el Clima i la Comunitat”, on els usuaris reben formació teòrica i pràctica per a conrear un terreny de 3.000 metres quadrats situat a la carretera de Fogars, prop dels Jardins de l’Alcalde Sagrera. El terreny compta amb un espai comunitari i unes parcel·les individuals on els participants produeixen verdures i hortalisses ecològiques i d’autoconsum.

 

30è aniversari de la Fundació

Humana celebra enguany el 30è aniversari, tres dècades treballant a favor de la protecció del medi ambient i la cooperació al desenvolupament. La roba es pot considerar com la primera fracció que va inaugurar a Catalunya el model de recollida selectiva de residus. La Fundació va ser pionera al país en la recollida i preparació per a la reutilització de roba usada: en els inicis s’utilitzaven contenidors de fusta situats al carrer i actualment hi ha contenidors metàl·lics que garanteixen alts de nivells d’usabilitat i seguretat. Des del 1987, la Fundació ha aconseguit que es reutilitzin 28 milions de peces de roba a tot Espanya, distribuïdes a través de la xarxa de botigues de segona mà.

 

Menys emissió de CO2

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic: a més de recuperar les peces, evitem el seu dipòsit en un abocador contribuint a la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (GEI). Cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea.

 

Les més de 36 tones recollides l’any passat a Tordera representen un estalvi de 115 tones de CO2a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix. O el que és el mateix: equival a que 6.283 cotxes deixin de circular durant un dia o que 1,8 milions d’arbres deixin d’absorbir elements contaminants, també en un dia.

 

El responsable d’Humana a Catalunya indica: “Els residus representen un repte fonamental en la conservació del medi ambient i en el desenvolupament sostenible. Mitjançant la recuperació de la roba usada, aconseguim reduir el volum global de residus de la fracció resta a més de possibilitar la reutilització i recuperar matèries primeres. I ho fem amb un objectiu: allargar la vida útil de la roba i impulsar projectes socials”.

 

Jerarquia de gestió de residus

Les peces dipositades als contenidors d’Humana són traslladades a la planta de classificació de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental), i tenen la següent destinació:

 48,58% es prepara per a la reutilització: el 13,58% es destina a les botigues secondhand i el 35% es tracta de roba i sabates de qualitat Àfrica que s’hi exporten per a ser venuda a preus baixos a comerciants locals, per a satisfer la demanda d'aquests països, impulsar-hi l’activitat econòmica local i generar-hi recursos per al desenvolupament.

El 40,7% del tèxtil classificat es destina a reciclat.

§  El 8,66%, a valorització energètica.

       L’1,5% correspon a d’altres productes (plàstic, cartró, RAEE) que es destinen a reciclat.

 

Sobre Humana Fundación Pueblo para Pueblo

Humana Fundación Pueblo para Pueblo promou des del 1987 la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local a Catalunya. La Fundació impulsa campanyes de sensibilització sobre la importància de la reutilització i el reciclatge del tèxtil per a la protecció del medi ambient i com a font de recursos per a la cooperació als països del Sud. Compta amb més de 450 treballadors a tot Espanya i forma part de la Federació Humana People to People, que agrupa a organitzacions de 32 països. 

Informació publicada el 24 de febrer de 2017