www.tordera.cat
Notes de Premsa

Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tordera s’ha apostat intensament per l’estudi i redescobriment de l’escriptor torderenc Prudenci Bertrana . Un dels fruits d’aquesta aposta ha estat la publicació del llibre “Prudenci Bertrana, entre la realitat i la ficció”, de Xavier Sanjuan.

És el primer llibre dins la nova col·lecció “LLetres Catalanes” que promou la Institució de les Lletes Catalnes i pretén resseguir tant els passos de Bertrana com els del seu alter ego Innocenci Aspriu per tal d’aprofundir en el seu coneixement.

El director de serveis personals de l’Ajuntament, Xavier Sanjuan, ha posat el seu granet de sorra a la cultura del poble de Tordera. És l’autor del llibre “Prudenci Bertrana, entre la realitat i la ficció”.  El llibre ha sortit a la llum en el marc de la celebració del 150è aniversari de l’escriptor i pintor Prudenci Bertrana, fill il·lustre de Tordera.

Aquest, obre la nova col·lecció “Lletres Catalanes” de la Institució de les Lletres Catalanes de la Generalitat de Catalunya i vol resseguir els passos del personatge de tres novel·les de Bertana, Innocenci Aspriu, i a la vegada els del seu autor. Per tant, no es tracta d’una comparació estricta entre la realitat i la ficció, sinó d’un estudi documentat de la seva biografia juntament amb la del personatge fictici.

Les 234 pàgines del llibre s’estructuren en quatre parts: el naixement de l’escriptor a Tordera, la infantesa i adolescència a l’Esparra, l’època adulta a Girona amb la seva faceta pictòrica, i on descobreix la seva vocació per la literatura i, finalment, la seva etapa de maduresa a Barcelona.  D’aquí la seva relació amb la trilogia "Entre la terra i els núvols" de Prudenci Bertrana: L'hereu (l'Esparra), El vagabund (Girona) i L'impenitent (Barcelona).

 

Desenvolupament i creació del llibre

A finals de l’any 2015, i tenint en compte la celebració del 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana (2017), el regidor de cultura de l’Ajuntament de Tordera, Josep Llorens, va contactar amb  Xavier Sanjuan per tal d'encarregar al Departament de Cultura que treballés en un projecte de commemoració de l’Any Bertrana. En el procés de recerca d’informació van sorgir moltes dades i el que en principi era solament una investigació sobre el naixement a Tordera es va anar convertint en les diverses etapes de vida de l’autor. Finalment, veient la gran quantitat d’informació, es va decidir que es faria un llibre sobre el paral·lelisme de l’autor i el personatge Innocenci Aspriu.

És en aquest punt, a finals de 2016 i principis de 2017, on el comissari de l’any Bertrana i la Institució de Lletres Catalanes van mostrar el seu interès per editar el llibre i fer-lo una realitat.

 

Presentació

La presentació serà el dia 12 de setembre dins la Fira del Llibre en Català (Avinguda de la Catedral de Barcelona) Trobareu més informació a la web.  

Venda del llibre

Disponible a la llibreria online de la Generalitat de Catalunya. i a les llibreries. (Cal consultar-ho amb cada llibreria)

Informació publicada el 27 de juliol de 2017