L'Ajuntament i Endesa treballen plegats per conscienciar sobre els riscos de manipular instal·lacions elèctriques dins d'una campanya a nivell de Catalunya

Última revisió 09-08-2022 12:21
08/08/2022

Es tracta d'una iniciativa promoguda per Endesa, com a empresa regulada responsable de la distribució elèctrica al territori, i que està duent a terme amb la col·laboració del cos de Mossos d'Esquadra des del centenar d'Oficines de Relacions amb la Comunitat (ORC) que tenen repartides arreu del país i les Policies Locals. 

L'objectiu principal d'aquesta iniciativa és alertar del perill i les greus conseqüències que comporta aquesta pràctica, tant per la persona que l'està fent com pel seu entorn, així com els perjudicis que provoca i, alhora, animar la ciutadania a denunciar-ho a través dels diferents canals habilitats

La finalitat del programa és arribar a tota la població a través de les accions directes que s'estan fent adreçades a diferents comunitats de veïns, associacions de propietaris i altres col·lectius des de les ORCs així com des dels ajuntaments per part d'Endesa. 

L'essència de la campanya es condensa en una infografia que té la voluntat de representar, d’una manera gràfica, directa i senzilla, la problemàtica de les manipulacions a les instal·lacions elèctriques en la seva totalitat: des dels greus riscos i perills que comporta, fins a com notificar una sospita de situació de connexió irregular passant pels perjudicis que suposa per a la comunitat i l’entorn, xifres sobre connexions detectades i avantatges de tenir una instal·lació regularitzada.

Es tracta d’un distintiu que posa de relleu la perillositat d’aquest tipus de pràctiques amb l’ànim de dissuadir-les, i també facilita el correu i telèfon per notificar-ho en cas que es detecti. Els mateixos tècnics d’Endesa les estan col·locant en el moment de desconnectar una connexió irregular que és un potencial perill per a la finca.

D’altra banda, i més enllà d’aquest risc, una connexió irregular al nostre voltant ens perjudica greument. Es tracta de consums elèctrics no contractats i que, per tant, sobrecarreguen la xarxa i provoquen que les línies es desconnectin, fet que els veïns perceben com a talls de llum. Una situació de sobrecàrrega constant, a més, genera baixades de tensió i sovint, i si es realitza de manera reiterada, deriva en avaries. A més, el frau encareix la factura de les persones que sí tenen el subministrament contractat i finalment, malmet les instal·lacions de tots, com és el cas dels serveis comunitaris d’una finca.

Finalment, la defraudació del fluid elèctric és un delicte, tipificat a l’article 255 del codi penal i implica una sanció a més d’altres conseqüències penals