El municipi

A camí entre el mar i la muntanya s'hi distingeix el terme municipal de Tordera, un racó de món privilegiat per a tots els qui volen gaudir de la natura, del sol, del patrimoni històric, de la gastronomia i de les tradicions.

Tordera es troba a 36 km de Girona i a uns 64 de Barcelona i és el municipi més gran de la comarca del Maresme, amb prop de 84 km2 d'extensió. Aquest fet distingeix Tordera per la seva importància natural i paisatgística, oferint múltiples oportunitats de lleure com els circuits organitzats de BTT, les rutes de senderisme GR o descobrint els diferents indrets que la cataloguen com a Vila Florida. També és una bona opció escollir la ruta de les ermites, fer un passeig per l'entorn fluvial del municipi, conèixer la importància de les zones humides de la Baixa Tordera o bé passejar pels carrers del poble,  on de ben segur hi trobarem bona oferta de productes de proximitat i una interessant gastronomia de qualitat als restaurants de cuina catalana i tradicional.

Participar de l'activitat social i cívica de Tordera és una bona opció, sobretot al costat de les nombroses activitats que s'ofereixen des de les associacions i entitats locals, que treballen desinteressadament durant tot l'any perquè tots i cadascun dels torderencs i visitants hi trobin un espai interessant per compartir el lleure, la formació i fomentar el civisme i la convivència.

El mercat de Tordera

Díptic mercat tordera

D'arrels centenàries, el mercat de Tordera se celebra cada diumenge de l'any, durant el matí.

Les prop de 300 parades que hi participen setmanalment es distribueixen arreu dels carrers del nucli urbà  i compta amb una mitjana d'uns 40.000 visitants setmanals.

Al mercat s'hi poden trobar productes molt diversos com ara roba, fruita, verdura, accessoris i complements o articles de regal i decoració, entre d'altres. A més, les botigues de Tordera també estan obertes durant el matí de diumenge. El mercat disposa de diferents punts de pàrquing per a vehicles i autocars.

Les festes i les tradicions

Tordera és un poble que viu molt activament les seves festes i tradicions. La Festa Major de Tordera es celebra en honor a Sant Bartomeu (24 d'agost) i a l'entorn d'aquestes dates s'organitzen multitud d'activitats de lleure i festives.

L'11 de maig, Tordera celebra l'Aplec en honor a Sant Ponç. Aquest dia els torderencs es desplacen a l'entorn natural que envolta l'ermita per honrar el Sant i celebrar-hi un Aplec amb activitats populars i de caràcter molt tradicional.

Coincidint amb el cap de setmana de Rams, Tordera celebra des de fa més de cent anys la Fira Mercat del Ram. Inicialment la fira es celebrava a l'entorn de la plaça de l'Església, com a lloc d'intercanvi i comerç de bestiar i productes del camp. Amb el pas dels anys la Fira es va anar redimensionant i des de fa prop de 40 anys es celebra a l'entorn privilegiat del Parc Prudenci Bertrana. En aquest espai s'organitza any rere any el certamen, que volent mantenir l'esperit multisectorial tradicional, cada any innova girant a l'entorn del producte artestà, de qualitat i proximitat .

A més i afortunadament, entitats, col·lectius i empreses locals fan possible que es mantinguin activitats tradicionals i festives a l'entorn del calendari, com la festivitat dels pagesos per Sant Antoni, Sant Jordi, les processons de Setmana Santa i Corpus, les Jornades d'Associacionisme Local que es celebren durant el mes de juliol, festes de veïnats, fires de promoció i dinamització del comerç local, el festival La Peixera, la Diada Nacional de Catalunya o les activitats populars de Nadal.

Més informació:

Enllaços

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 17-03-2023 10:52