Obert el període de consulta i reclamació al cens electoral per a les eleccions generals

Última revisió 06-07-2023 08:42
07/06/2023

Fins el 12 de juny es podrà consultar el cens electoral per a les eleccions del 23 de juliol

El pròxim 23 de juliol se celebren les eleccions a les Corts Generals. La composició del cens electoral es va tancar el 28 de febrer de 2023, recollint els canvis d'empadronament fets fins al 27 de febrer de 2023. En cas d’haver fet un canvi de domicili més enllà d'aquesta data, constarà  en el cens on correspon l'antiga adreça.

En cas de voler consultar el cens electoral es pot trucar al 937643717 o bé presencialment a l'oficina del padró de l'ajuntament. 

Com votar per correu a les eleccions generals del 23 de juliol?

El proper 23 de juliol se celebren eleccions generals a Espanya. Si no estaràs al teu domicili habitual en aquesta data, pots sol·licitar el vot per correu fins al 13 de juliol. El termini per dipositar el sobre amb el vot a les oficines de Correus finalitzarà el 19 de juliol.

El Consell de Ministres extraordinari del 29 de maig passat va aprovar el reial decret que va dissoldre les Corts elegides el dia 10 de novembre de 2019 i pel qual es van convocar eleccions a les dues Cambres, que se celebraran el diumenge 23 de juliol. Aquest Reial decret es va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat el dimarts 30 de maig, data en què va entrar en vigor.

Quan comença i quant dura la campanya electoral?

D'acord amb el que disposa la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General, la campanya electoral durarà 15 dies, començant a les 0.00 hores del divendres 7 de juliol i finalitzant a les 24.00 hores. del divendres 21 de juliol. Les Cambres resultants es reuniran, en sessions constitutives, el dia 17 dagost de 2023.

El dissabte 22 de juliol se celebrarà la jornada de reflexió.

Quins són els terminis del vot per correu?

El vot per correu es pot sol·licitar fins al dia 13 de juliol a qualsevol oficina de Correus o de forma telemàtica a la web de Correus, sense necessitat d'acudir presencialment a una oficina. Per això hauràs d'autentificar la teva identitat amb el DNI electrònic o amb un certificat digital vàlid.

Com votar per correu?

Haureu de recollir l'imprès de sol·licitud a les oficines de Correus o presentar via web la sol·licitud de vot per correu amb el DNI electrònic o un certificat digital vàlid.

A l'imprès has d'indicar l'adreça postal on vols que s'enviï la documentació electoral (pot ser el teu domicili, el teu lloc de treball o un apartat postal).

L'Oficina del Cens Electoral us enviarà la documentació necessària per votar a l'adreça indicada a partir del 3 de juliol.

Un cop hagis rebut la documentació, escull la papereta de votació i introdueix-la al sobre de votació (o no incloguis papereta si decideixes votar en blanc). Introdueix el sobre de votació i el certificat d'inscripció al cens dins del sobre on està escrita la direcció de la teva mesa electoral. No incloguis cap document acreditatiu de la teva identitat dins del sobre de votació, perquè en aquest cas el teu vot seria considerat nul per la mesa.

Porta aquest sobre a una oficina de Correus i envia'l per correu certificat gratuït abans del 19 de juliol.

Puc canviar d'opinió i votar de manera presencial?

No. Si sol·licites votar per correu i la teva sol·licitud és acceptada, no podràs votar de manera presencial a la teva mesa electoral el 23 de juliol.

Com sol·licito el vot per correu si estic temporalment o de vacances a l'estranger?

Si estàs temporalment o de vacances a l'estranger, romandràs en aquesta situació fins al dia de la votació i desitges exercir el teu dret de sufragi has de:

Emplenar l'imprès de sol·licitud (es pot recollir a consolats o ambaixades o descarregar-se a les webs del Ministeri de l'Interior o al Ministeri d'Afers Estrangers) i presentar l'imprès personalment al consolat o ambaixada fins al 24 de juny, encara que es recomana formular la petició com més aviat millor.

Per poder formular la sol·licitud hauràs d'estar inscrit al registre de matrícula consular del país on et trobis com a no resident. La sol·licitud i la inscripció al registre de matrícula consular es poden fer en un mateix acte.

L'oficina del cens electoral iniciarà l'enviament de la documentació electoral a les adreces indicades a les sol·licituds el 3 de juliol. El vot s'ha de remetre per correu certificat no més tard del dia 19 de juliol.

Perquè aquests vots siguin vàlids, és indispensable que consti clarament al sobre un mata-segells o una altra inscripció oficial d'una oficina de correus de l'estat corresponent, que certifiqui que s'ha remès dins del termini previst.

Qui pot utilitzar l'aplicació per a la presentació de la sol·licitud electrònica de vot per correu?

Els electors residents a Espanya. Un cop presentada la sol·licitud via web, si és acceptada per l'Oficina del Cens Electoral, no podrà votar a la mesa electoral el dia de la votació.

Els electors residents a l'estranger que es trobin temporalment a Espanya, amb dret de vot a les eleccions convocades.

No poden ser sol·licitats pels electors residents a Espanya que es trobin temporalment a l'estranger, ni pels electors residents a l'estranger que ho sol·licitin des del país de residència.

MATERIAL I MANUAL PER A MEMBRES DE LES MESES ELECTORALS

Manual versió llengua catalana

Manual versió llengua castellana

En aquesta ocasió no us podem lliurar en paper els manuals de membres de meses electorals, ja que la Junta Electoral Central ha acordat facilitar l'enllaç (URL) que us indiquem, des d’on podreu descarregar-vos aquest manual. També el podeu obtenir a través de la pàgina web del Ministeri de l’Interior: ENLLAÇ